Świąteczne pierniczki

Zaczął się adwent poprzedzający święta Bożego Narodzenia, więc zachęcamy do pieczenia pierniczków według sprawdzonego przez nas przepisu.

Przepis:

  • 1,5 kg maki
  • 0,5 kg cukru (z tego połowę upalić czyli rozpuścić na patelni)
  • 0,5 kg miodu
  • 0,5 kg margaryny np. palmy
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 opakowania przypraw do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 6 jaj
  • 3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Upalony cukier wlać do garnka, dodać resztę cukru, tłuszcz, miód i zagotować. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i zalać ciepłym płynem (przestudzonym).
Gdy przestygnie dodać ubite jajka, sodę i dobrze wyrobić.
Upiec po 6 godzinach.